maanantai, 30. maaliskuu 2009

Sunnuntain lehdestä

Hämeen Sanomissa oli juttua Ranjista. Harmi että olen liikkeellä vasta nyt yöllä, en löydä enää mistää juttua kuvien kera, mutta onneksi sentään teksti löytyy. Mielestäni lehden juttu ei ollut näin tynkä, mutta nettilehdet... (edit 01.02 löysin toisen kuvista Ranjille lähetetystä mailista ja liitän sen)

Vanhainkodin päivän rutiineja voi karsia

Kanta-Häme - 14:05 - 28. maaliskuuta 2009

Lähihoitaja Ranjithkumar "Ranji" Prabhakaran työpäivä Voutilan vanhainkodissa ei ole enää kiireinen. Vielä pari vuotta sitten arjessa noudatettiin tiukkaa aikataulua, mutta uusien tilojen myötä myös ajatukset tuulettuivat.

- Aloimme miettiä yhdessä, että vaikka olemme laitoksessa, miksi asiat olisi tehtävä aina tietyllä tavalla, Ranji sanoo.

Ranji työskentelee pienkoti Tiinulassa, joka on dementiaosasto. Osaston päivä alkaa asukkaiden herättelyllä, mutta ketään ei pakoteta nousemaan. Joku haluaa nukkua pidempään, toinen taas on odottanut aamua jo tovin.

Aamupalalle voi tulla aamutakissa eikä sängyn tarvitse olla pedattuna heti aamutuimaan. Myös pesurutiineissa saatetaan asukkaan toiveesta joustaa.

Osaston ruoka tulee keskuskeittiöstä, joten lounas on tavallisesti kaikille samaan aikaan, mutta esimerkiksi iltapäiväkahvi sovitetaan päivään. Joskus kahvi on puoli kahdelta, joskus tuntia myöhemmin.

- Ei se niin tarkkaa ole, riippuu päivästä. Aamuisin ja iltaisin on eniten tekemistä, kun asukkaat heräävät ja menevät nukkumaan, mutta iltapäivällä ehtii hyvin järjestää vaikka tansseja, muisteluhetkiä tai muuta viriketoimintaa, Ranji huomauttaa.

Dementiayksikön esimiehen Hannele Helmisen mielestä laitosrutiineiden muuttaminen ei ole kiinni pelkästään henkilökunnan määrästä.

- Sanoisin, että se saattaa olla klisee, että meitä on niin vähän ja siksi emme voi muuttaa työtämme. Tarvitaan ennen kaikkea rohkeutta lähteä kehittämään omaa työtä. (HäSa)

Kommentit

Ladataan...