Tänään on Onam, Keralan(India) tärkein festivaali, jonka juhlinta kokonaisuudessaan kestää 10 päivää.

Itse olen ollut Keralassa kerran Onamin aikaan, siitä on nyt kolme vuotta. Juhlaa voisi tavallaan verrata meidän jouluun, sillä perheet kokoontuvat yhteen syömään herkullisia aterioita ja lapsille annetaan lahjoja. Kodin ulkopuolella parhaiten festivaali näkyy isoin alennusmyynnein. Kochissakin oli juuri tätä juhlaa varten pystytetty valtavia telttoja ja avattu halleja, joissa oli myyjiä pohjois-Intiaa myöten. Tuntuu hassulta näin länsimaalaiselle, että Intiassa on alennusmyyntejä kun suurinpiirtein kaikki siellä on meille jo kuin alehinnoin... paikallisille alennus tuntuu toki enemmän.

Onamin juhlinta näkyy myös kaduilla ja stadioneilla. Temppeleissä tietysti on koristeltuja norsuja ja värillisiä koristenauhoja on ripusteltu katujen varsille. Olimmepa itsekkin isolla stadionilla katsomassa paraatia ja torvisoitantaa. Lapset marssivat koulupuvuissaan ja ministeri puhui. Ihmisiä oli TO-DEL-LA paljon ja tunsin itseni siinä hälinässä lähinnä pieneksi muurahaiseksi... Sisäänmennessä oli jonoa, sillä kaikkien kassit tarkastettiin ja joiltakin koplattiin jopa taskuja... Hieno kokemus jokatapauksessa.

Onam-elephant.jpg Great Onam Celebrations

Laitan tähän vähän tietoa kyseisestä festivaalista.                                                                         

Onam 2007 is on August 27, Monday

Onam (IPA: [oːɳam], Malayalam: ഓണം) is an annual harvest festival, celebrated mainly in the Indian state of Kerala. It is the foremost festival among the cultural repertoire of Malayalees, and falls during the month of Chingam (August-September as per the Gregorian calendar), the first month of the Malayalam calendar and lasts for ten days. Though it is essentially a harvest festival of Malayalees, mythologically it is linked to Malayalee-Hindu folktales. Like many other religious festivals in India, Onam is celebrated by people of all religions .

Lisää tietoa Onam;ista täältä ja täältä.

onam.gif   Tämä tyyppi on yksi Kathakali hahmoista. Kathakali on Keralan omaa tanssitaidetta, johon kuuluu monia pieniä yksityiskohtia. Lue lisää täältä. Olen kerran nähnyt livenä Kathakalia ja maskeeraus alussa oli kaikkein mielenkiintoisinta katseltavaa minun mielestäni.