Kävästiin taas teatterissa katsomassa tällä kertaa Mummun saappaassa soi fox. Alunperin päätös mennä katsomaan juuri tätä näytelmää sai alkunsa siitä että siinä esiintyy Taneli Mäkelä. Tanelia en ole koskaan nähnyt livenä ja liputhan oli pakko hankkia, varasin ne jo elokuussa ja noudinkin muistaakseni aika pian varaamisen jälkeen.

Aivan mahtava näytelmä! Nyt mietin hetken mitä uskallan kirjoittaa ettei taas joku tule minua tänne teilaamaan vääristä sanoista... hmmm. No, kerron oman kantani ja miten MINÄ koin tämän ja jos joku koki eri tavoin, niin pyydän; olkaa kilttejä ja yrittäkää ymmärtää ettei teidän kantanne ole se ainoa oikea... (ei kyllä minunkaan, mutta sanan- ja mielipiteidenvapaus kai vielä pätee...)

Moonika ja Veino ovat Janitan ja Tarmon vanhemmat ja aikalailla pihalla ei vaan lastensa asioista, vaan musta tuntui että ihan kaikesta... En usko, että nykypäivän 4-kymppiset on ihan noin out maailmanmenosta... en vaan usko koska neljänkympin ikään ei itsellänikään ihan hirveen montaa vuotta ole aikaa ja vaikea kuvitella, että noina vuosina tipun noin totaalisesti kelkasta. Ja se mitä puhutaan maalaisjärjestä, taisi myös olla tuntematon käsite Moonikalle ja Veinille. No mutta, jos moiset asiat siirretään taka-alalle, niin näytelmä sisälsi roppakaupalla huvittavia keskusteluita etenkin Moonikan ja Veinin välillä. Toinen puhui tyyliin kanasta ja toinen munasta eli jotakuinkin samoista asioista, mutta kuitenkin niin kaukana toisistaan ja se loi hommaan komiikkaa. Muukin yleisö reaktioista päätellen oli samoilla linjoilla mielipiteineen. Suosittelen tätä näytelmää, ilta kului mainiosti enkä haukotellut kertaakaan... ;o) Jos asiaa haluaa miettiä kasvatukselliselta kannalta, niin miettiköön itse kukin, minä olin teatterissa nauttimassa, en miettimäsä sen vakavampia asioita.


Komedia kadonneesta kasvatuksesta

Kioskinmyyjä Moonika ja työttömäksi jäänyt Veini ovat tuiki tavallisia keski-ikäisiä ihmisiä, joilla on hyvin vähän hajua siitä, mitä heidän jälkikasvunsa puuhastelee.

Hyväuskoisuuden harhassa elävät vanhemmat kuvittelevat , että 8-vuotias Tarmo ja 17-vuotias Janita kyllä pärjäävät elämässä, kunhan heitä ei liikaa rajoilla rasiteta. Harrastusmahdollisuuksiin on sentään satsattu ja kouluarvosanatkin tuntuvat olevan kunnossa.

Mutta Moonikan ja Veinin sinisilmäinen luottavaisuus saa lopulta oikein isän kädestä, sillä kohta opettajat ja jopa virkavalta saapastelevat heidän olohuoneensa pysähtyneeseen auvoon.

Näytelmäkirjailijaliiton Lea-palkinnolla palkittu Mummun saappaassa soi fox on suomalaisen nykyteatterin suuren humoristin ja kansankuvaajan Sirkku Peltolan hervottoman hauska ja terapeuttinen komedia pohjimmiltaan vakavasta ja kaikkia koskettavasta aiheesta: lasten kasvatuksen ja kohtaamisen tärkeydestä.

Ensi-ilta 8.11.2007 Kulttuuritukussa

Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola
lavastus Eira Lähteinen
pukusuunnittelu Satu Peltola

Pääosissa Taneli Mäkelä ja Johanna Reilinasvatuksen ja kohtaamisen tärkeydestä.

_MG_7292.jpg   Kuvassa Lauri Kortelainen ja Taneli Mäkelä kyseisessä näytelmässä. Kuvan on ottanut Terho Aalto ja se on Hämeenlinnan Kaupungin Teatterin sivuilta.