Heitä hellitään joulukuussa, joita Intia koskettaa tavalla tai toisella. Minä ihastuin Intiaan jo ennen kuin tapasin aviomieheni. Koska mieheni on intialainen, on Intia nykyään suuri osa jokapäiväistä elämääni, niinkuin toinen kotimaa. Joka kerta lentokoneesta Intian kamaralle laskeutuessani, valtaa olotilani tietynlainen tyyneys. Se on sinänsä hassua, Intia kun on kovin kaoottinen maa... Janoan aina vaan lisää tietoa tästä maasta, Intia on maa josta joko pitää tai ei -minä rakastan sitä, sen kuumuutta, värikkyyttä, hajuja ja ihmisiä (no en tietty kaikkia). Erityisesti auringonlaskut koskettavat aina. Nyt Yle Teema tarjoaa paljon Intia-ohjelmaa, tässä listaa;

Intian itsenäistymisestä 60 vuotta

Intian itsenäistymisestä tuli tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Intia itsenäistyi vuonna 1947 toisen maailmansodan jälkeen oltuaan sitä ennen Britannian tärkein siirtomaa. Itsenäistymissopimukseen liittyi Intian jakaminen kahteen valtioon: hinduenemmistöiseen Intiaan ja muslimienemmistöiseen Pakistaniin.

YLE Teemalla on vuoden ajan nähty Intia-aiheisia ohjelmia ja Intia-ohjelmisto huipentuu Teeman juhlakaudella, jolloin ohjelmistosta löytyy mm. palkittu draamasarja Kuningattaren jalokivi sekä Intian historiaa ja arkitodellisuutta käsitteleviä dokumentteja ja elokuvia. Tee jouluna matka Intiaan.

Kuningattaren jalokivi
Perjantaisin alkaen 7.12. klo 19.00, uusinta sunnuntaisin n. klo 17.30

Huikean määrän kansainvälisiä palkintoja kerännyt 14-osainen englantilainen draamasarja Kuningattaren jalokivi (Jewel in the Crown) aloittaa YLE Teeman Intia-kokonaisuuden, jolla juhlistetaan Intian itsenäistymisen 60-vuotisjuhlaa.

Eletään Britannian kolonialismin viimeisiä aikoja 1939-45 Pohjois-Intiassa. Britannia on sodassa Euroopassa ja Intiassakin itsenäisyystaistelut nostavat päätään. Pinnan alla kuohuva rotujen välinen vihamielisyys ja valtasuhteet heijastuvat elämänkohtaloihin, ja brittien ja paikallisten suhteet kiristyvät entisestään. Ihmisarvoa punnitaan brittiläisyyden ja intialaisuuden akselilla.

Sarjan pääosissa nähdään mm. Tim Bigott-Smith, Art Malik, Susan Wooldridge, Marne Maitland, Dominic Jephcott, Charles Dance, Om Puri, Peggy Ashcroft, Geraldine James ja Judy Parfitt. Ohjaus on Christopher Morahanin ja Jim O'Brienin, käsikirjoitus Paul Scottin ja Ken Taylorin.

Vuonna 2000 Britannian Elokuvainstituutti (British Film Institute) rankkasi sarjan sadan parhaan brittiläisen draamasarjan listalla sijalle 22. Sarja perustuu Paul Scottin romaanisarjaan The Raj Quartet. Tuotanto: Granada TV, Iso-Britannia



Teemalauantai: Intia 60 vuotta

22.12. klo 20.00 alkaen
Intia itsenäistyi brittien siirtomaavallasta 60 vuotta sitten. Intia-illan aloittaa dokumentti Intian itsenäistyminen (The Last Days of the Raj), jossa tarkastellaan, millaisia olivat brittien siirtomaavallan viimeiset kuukaudet Intiassa. Draamadokumentti kuvaa puoli vuotta kestänyttä myllerrysten sarjaa, jonka aikana yli miljoona ihmistä sai surmansa ja 15 miljoonaa joutui pakenemaan kodeistaan.

Toisenlaisen näkökulman Intiaan antaa illan elokuva Salaam Bombay! (Salaam Bombay!, Intia 1988), joka on karun realistinen kuvaus katulapsien elämästä Bombayn slummeissa. Vakavasta aiheestaan huolimatta elokuva ei herkuttele kurjuudella, lasten elämään mahtuu myös ilonhetkiä, lämpöä ja toivoa.

Kantaja sielusi kulkuneuvo
(The Vehicle with the soul of a man)
Maanantaina 24.12. klo 20.50, uusinta ke klo 20.15

Tiibetistä, Himalajalta löytyy yksi hindulaisten pyhimmistä paikoista, Kedarnath, jonne tuhannet hindulaiset vuosittain tekevät pyhiinvaellusmatkan. Pyhiinvaelluspaikkaan pääsee nousemalla jyrkkää ylämäkeä 15 kilometriä - monet pyhiinvaeltajista kannetaan paikalle. Visuaalisesti huikea dokumentti kuvaa yhtä kantajista työssään.

Hiljaiset vedet
(Khamosh Pani, Pakistan/Saksa/Ranska 2003)
Tiistaina 25.12. klo 22.00

Uskonnollisen fanatismin nousu herättää sydäntä pakahduttavat muistot pakistanilaisessa kylässä lähellä Intian rajaa. O: Sabiha Sumar.

Historiadokumentti:
Intian tarina 1-6
Tiistaisin 25.12. alkaen klo 21.05, uusinta la n. klo 17.30

Intia on maailman suurin demokratia ja talousmahtina sen ennustetaan nousevan Yhdysvaltojen rinnalle jo 2030-luvulla. Kuusiosaisessa dokumentissa tarkastellaan Intian tuhansia vuosia vanhan sivilisaation syntyä ja alueen historiallista ja poliittista kehitystä. Tarinaan nivoutuvat mukaan myös tieteet ja taiteet, sillä Intia on useaan otteeseen ollut maailman johtavia kulttuurimaita.

Osa 1: 25.12.
Osa 1/6: Juuret. Keitä olivat ensimmäiset intialaiset? Michael Wood etsii intialaisen identiteetin juuria käyttäen apunaan DNA-tutkimuksia, perimätietoa ja uusimpia arkeologisia löytöjä.

Osa 2: 1.1.
Osa 2/6: Aatteiden mahti. Millainen Intia oli Buddhan elinaikana ja millaisia seurauksia kreikkalaisten maahantunkeutumisesta oli? 200-luvulla eaa elänyt hallitsija Asoka laajensi kovin ottein valtakuntaansa.

Osa 3: 8.1.
Osa 36: Mausteita ja silkkiä. Ajanlaskumme ensimmäisinä vuosisatoina Intiasta tuli globaalin talouden mahtimaa. Mauste- ja silkkikauppa loivat monella tapaa rikastuttavia yhteyksiä itään ja länteen.

Osa 4: 15.1.
Osa 4/6: Kultakaudet. Euroopan keskiajalla Intiassa oli useita loistokkaita kulttuurikausia, tähtitiede ja metallurgia kukoistivat ja valtakunta laajeni etelään. Mutta lännessä liikehtivät jo muslimien joukot.

Osa 5: 22.1.
Osa 5/6: Suurmogulit. Intia oli 1500-luvulla maailman väkirikkain maa ja islaminuskoiset suurmogulit rakensivat alueelle upeita kaupunkeja. Mogulihallitsija Akbar vaali ajatusta moniuskontoisesta valtiosta.

Osa 6: 29.1.
Osa 6/6: Vapautuminen. Intia alistettiin 1850-luvulla Ison-Britannian siirtomaaksi. Millainen oli maan tie itsenäisyyteen vuonna 1947? Nyt voimakas talouskasvu on taas nostanut Intian johtavien maiden joukkoon.

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.