Aivan käsittämätön tuo eilisiltainen terrori-isku Mumbaissa! Se mikä siinä koskettaa vieläkin enempi on se, että suurin osa iskuista kohdistui meille niin tuttuihin paikkoihin. Sairaala johon iskettiin on sama, jossa olin juuri huhtikuussa pari päivää. Leopolds kahvila on sama, jossa Ranji ottaa oluen Mumbai-iltoina ennen hotelliin palaamista, hotelli Taj Palace on toisella puolen katua Gateway of Indiasta, jossa hengailemme Mumbaissa melkein joka ilta... Hotelli jota käytämme tuolla sijaitsee niin muutaman sadan metrin päässä tuosta kaikesta... Kotimaan lentokenttä, sekin kuuluu luonnollisesti vakiokohteisiin Intiassa matkustaessa. Voi vain ajatella että onneksi emme ole juuri nyt Mumbaissa...

Koko eilinen myöhäisilta pitkälle yöhön meillä seurattiin BBC-kanavaa ja uutisointia paikanpäältä, sama jatkui nyty aamusta. Ei voi ymmärtää miuksi ääriryhmät tekevät tälläistä!

Mumbain uhriluku ylittää sadan - joukossa kuusi ulkomaalaista Netti-tv

Julkaistu 26.11.2008 20:29 (päivitetty 07:36)

Mumbaissa on räjäytelty myös autoja (Kuva: EPA)

Vähintään 101 ihmistä on kuollut aseistautuneiden hyökkääjien iskuissa Intian suurimmassa kaupungissa Mumbaissa, kertoo paikallinen poliisi. Heidän joukossaan on kuusi ulkomaalaista

Viranomaisten mukaan iskuissa kuoli myös 12 poliisia.

- Haavoittuneita on tietojemme mukaan nyt 287, poliisin edustaja Ramesh Tayde sanoo.


  • Iskun kohteeksi valittiin tarkoituksella turisteja.

Netti-tvKatso Julia Alajärven juttu

  • Mukana myös UM:n yksikön päällikkö Johan Schalinin kommentit
  • (Huomenta Suomen uutiset 27.11.2008)

 

Aseistautuneiden hyökkääjien kerrotaan pitävän edelleen panttivankeja kahdessa hotellissa Mumbaissa.

Paikallisten viestinten mukaan satoja ihmisiä olisi evakuoitu Taj Mahal -hotellista, mutta sisällä on eri arvioiden mukaan vielä kymmeniä ihmisiä.

Hyökkääjät iskivät myös Mumbain päärautatieasemalle ja turistien suosimaan kahvilaan.

Silminnäkijöiden mukaan nuoret hyökkääjät olivat etsineet käsiinsä varta vasten ulkomaalaisia, erityisesti brittejä ja amerikkalaisia. Ainakin osa panttivangeista on haavoittuneita.

Poliisi kertoo uutistoimisto Reutersille tappaneensa rynnäkössä neljä aseistautunutta terroristia ja pidättäneensä yhdeksän epäiltyä. Taj Mahal -hotellin kerrotaan olevan tulessa ja terroristien heittelevän katolta kranaatteja.

Kaupungin maamerkkinä pidetystä Taj Mahal -hotellista nousee sankkaa savua. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan viitisenkymmentä ihmistä olisi päässyt vahingoittumattomina ulos hotellista.

Hyökkääjät ovat ottaneet länsimaisia panttivankeja kahdessa luksushotellissa: Taj Mahalissa ja Oberoissa.


  • Mumbai on sekaisin kaupunkia koetelleista terrori-iskuista

Netti-tvKatso APTN:n uutiskuvaa palavasta Taj Mahal -hotellista ja sekasorrosta kaupungissa

Armeijan joukot tekivät yöllä rynnäkön Oberoi-hotelliin.

Suomalaisia ei Taj Mahal -hotellissa

Taj Mahal -hotelli palaa Mumbaissa

Suomen Delhin-suurlähettiläs Asko Numminen kertoo, että suomalaisia on asunut ainakin toisessa hotelleista mutta nämä olivat poistuneet jo ennen iskuja. Kaikki tavoitetut suomalaiset ovat kunnossa.

Liki 17 miljoonan asukkaan Mumbaissa toimii useita suomalaisyrityksiä. Suomen ulkoministeriö selvittää edelleen suomalaisten tilannetta.

Mumbaissa on tehty illan aikana useita aseellisia iskuja. Kohteina oli muun muassa hotelleja, sairaaloita, rautatieasemia ja elokuvateattereita. Iskuja tehtiin ainakin seitsemässä paikassa eri puolilla kaupunkia. Poliisin mukaan kyse oli terroriteoista.

Uutiskanava CNN:n mukaan kuolleita on ainakin 87 ja haavoittuneita 185. Viranomaiset arvioivat, että kuolleiden määrä nousee edelleen, koska useiden loukkaantuneiden vammat ovat vakavia. Toistaiseksi ei ole tietoa, onko uhrien joukossa ulkomaalaisia.

Maharashtran osavaltion pääministerin mukaan 11 poliisia on saanut surmansa taisteluissaan terroristeja vastaan. Kuolleiden joukossa on myös terrorismin vastaisen poliisiryhmän päällikkö.

Tilanne kaupungissa on yhä sekava ja asukkaita on kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

Tekijänä ääri-islamilainen ryhmittymä

Hyökkäysten tekijäksi on ilmoittautunut vähän tunnettu ääri-islamilainen Deccan Mujahedin -ryhmä. Ryhmä lähetti sähköpostilla tiedon osallisuudestaan paikallisille tiedotusvälineille. Uutiskanava CNN:n mukaan Intian turvallisuusviranomaisilla ei ole ollut tietoa ryhmästä ennen tuhoisia iskuja.

Intiassa on viime kuukausina tehty lukuisia hyökkäyssarjoja, jotka ovat vaatineet useita kymmeniä uhreja. Lokakuussa koillisessa Guwahatin kaupungissa lähes 80 ihmistä kuoli kahdessatoista pommi-iskussa. Syyskuussa pommit ravistelivat pääkaupunki Delhiä surmaten yli 20 ihmistä. Tuolloin islamistiset mujahedin-ryhmät ilmoittivat olleensa hyökkäysten takana.

(Kuva: EPA)

Hyökkäykset alkoivat illalla noin kello 22.30 paikallista aikaa. Useita rynnäkkökiväärein aseistautuneita miehiä ryntäsi päärautatieaseman odotussaliin ja avasi tulen.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan hyökkääjät iskivät liki samanaikaisesti myös Taj Mahal- ja Oberoi-hotelleihin sekä turistien suosimaan Cafe Leopoldiin.

Mumbain viranomaiset kutsuivat armeijan joukkoja apuun rauhoittamaan kaupunkia, ja paikallisjunaliikenne koko kaupungissa keskeytettiin. Myös Delhin ja Gujaratin kaupunkien poliisit määrättiin hälytysvalmiuteen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös: EU ja USA järkyttyneitä Mumbain turisti-iskuista

Lisää linkkejä;

Mumbain hyökkäyksissä kuollut yli sata

Mumbain hotelleissa myös suomalaisia - kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen

Troops confront Mumbai attackers

Times of India