Intiaan valittiin ensimmäinen naispresidentti

21.07.2007 23.30

Hallitsevan kongressipuolueen kannattajat juhlivat kaduilla lauantaina, kun varmistui että Intian uudeksi presidentiksi nousee Pratibha Patil. Patilista tulee näin Intian historian ensimmäinen naispresidentti.

Patil voitti ylivoimaisesti vastaehdokkaansa, varapresidentti Bhairon Singh Shekhawatin.

Patilin on määrä vannoa virkavalansa keskiviikkona. Presidentin virka on lähinnä seremoniallinen, mutta hänellä on rooli hallituksen muodostamisessa.

Patilin kannattajat toivovat naispresidentin nostavan esille naisten ongelmia, kuten Intiassa yleisen naisiin kohdistuvan väkivallan. Patilin maine naisten ystävänä kärsi kiivaan vaalikamppailun aikana kuitenkin monta kolausta.

Patil oli mukana perustamassa naisten pankkia, joka jouduttiin sulkemaan vuonna 2003 taloudellisten ongelmien vuoksi. Työntekijöiden liitto syyttää Patilin antaneen köyhille naisille tarkoitettuja lainoja sukulaisilleen. Lisäksi Patilin on väitetty sekaantuneen murhatutkimuksen kulkuun suojellakseen veljeään, sekä piilotelleensa aviomiestään itsemurhaskandaalin vuoksi.

Kohua herätti myös tv-haastattelu, jossa Patil kertoi saaneensa kuolleelta gurultaan ennakkonäyn tulevasta vastuullisesta tehtävästään.

Vaikka Patil on maan ensimmäinen naispresidentti, ei hän suinkaan ole ensimmäinen intialainen nainen vallankahvassa. Intia sai naispääministerin jo vuonna 1966, kun nykyisen kongressipuolueen puheenjohtajan Sonia Gandhin anoppi Indira Gandhi nousi pääministeriksi. (STT-AFP)

patil.jpg  2007070753120401.jpg The Hindu sanomalehden uutiseen pääset klikkaamalla tästä.