Olen tässä aikani kuluksi lueskellut ja koittanut olla hiljaa kun Ranji nukkui yövuoroa varten. Kissojen ensyklopediassa on paljon mielenkiintoista tekstiä, josta kyhäilen tähän nyt jotain. Kirja on ilmestynyt suomen kielellä vuonna 2006 eli varmaan hieman aiemmin englanniksi ja siksi asiat eli tässä tapauksessa lukumäärät eivät ole ihan oikeita, mutta sinnepäin kuitenkin.

Joka neljännessä eurooppalaisessa kodissa on ainakin yksi kissa ja Suomessa arvioidaan olevan noin puoli miljoonaa kissaa. Koko maailmassa kissojen määrän arvioidaan olevan noin 400 miljoonaa. Pohjoisamerikkalaisilla on jo jonkin aikaa ollut enemmän kissoja kuin koiria kotieläiminä, ja vuonna -98 kerrottiin että myös Britanniassa kissoista oli tullut koiria suositumpia lemmikkejä. Esimerkiksi Ranskassa ja Australiassa kissojen suosio on vieläkin suurempaa, näissä maissa kissoja on joka kolmannessa kodissa.

Monen kesykissan tiedetään eläneen yli 30-vuotiaaksi. Myös eläitarhoissa olevat villikissat elävät usein paljon tavallista kauemmin.

card-animals-cat-slip.jpg Tämä kaveri ainakin osaa nauttia kesästä!

Vaikka kissat ovat olennaisesti riippumattomia eliöitä, joilla on erinomaiset valmiudet selviytyä metsästystaidoillaan, ne ovat rakentaneet historiallisen siteen ihmisen kanssa. Se perustuu osittain hyötyyn ja kykyyn hävittää tuholaisia sekä kissojen seurallisuuteen. Kissat saavat kiittää kahta ominaisuuttaan ystävyyssuhteesta ihmiseen. Ensinnäkin ne ovat opportunisteja, mikä sai ne kiintymään ensisijaisesti ihmisasutukseen. Toiseksi kissat ovat sopeutuvaisia, minkä vuoksi ne tulevat toimeen kotieläiminä ja ylipäätään kaikissa niitä kohtaavissa tilanteissa kulkurielämästä kotilieden äärellä lekotteluun.

         catnmos.gif

Kissat säilyttävät arvokkuutensa ja pidättyväisyytensä ja toisin kuin koirat, ne eivät ole kovin innokkaita miellyttämään omistajaansa. Vain harvoin kissat voidaan opettaa tekemään temppuja mikä ei johdu siitä että ne olisivat tyhmempiä kuin koirat, vaan siitä, että ne eivät näe asiassa tarkoitusta. Jos ne haluavat oppia jonkun erityistaidon, vaikkapa oven avaamisen päästäkseen sisälle tai ulos, ne ryhtyvät toimeen, sillä palkkio on välitön ja kissaa itseään hyödyttävä. Omistaja voi kissan puolesta ajtella asiasta mitä haluaa... Tämä on muuten yksi piirre kissassa, josta pidän, niissä on samaa omapäisyyttä kuin minussa itsessäni ;o) Itseasiassa ainaiset joo joo ihmisetkin voivat käydä pitemmän päälle hermoille. Olen sitä mieltä, että kaikilla saa ja pitää olla omia mielipiteitä ja niitä saa myös sanoa ääneen! Kissojen kanssa se on toisinaan varsinaista henkien taistelua, mutta hyvä niin, se on luonnetta.

kingthrone2.jpgVSMYCAT.jpg

                cat.hug.jpgSödeä!

Ja asiasta täysin toiseen. Kynttilä ja hiljainen hetki Zikille, olet antanut minulle monta ilon aihetta joskin joskus myös huolta&murhetta, mutta anyways, lämmöllä muistellen. Huumorisi elää yhä. You are safe in my heart and my heart will go on and on...                         (ristipik.gif 6.6.2002)