Heräsin aamulla itselleni aikaiseen aikaa ja koska en keksinyt muutakaan tekemistä, niin koppasin hyllystä esiin tamil elokuvan Roja. Olen aikanaan hankkinut muutaman tamil filmin miehelleni, joka on kotoisin Keralasta, Tamil Nadun naapuri osavaltiosta. Heidän puhumansa kielet ovat kovasti samanlaisia ja malayaleet (keralalaiset) pystyvät ymmärtämään tamilien puhetta. Kirjoitusasu on niin erilainen, että sitä ei kuulemma osata ellei opetella (siis Keralan puolella).

Elokuva kertoo Rishistä, kaupunkilaisesta nuoresta miehestä, joka on päättänyt mennä naimisiin kyläläisen tytön kanssa. Mies matkustaa kylään tapaamaan tyttöä josta hän on nähnyt vain kuvan aiemmin. Tyttö kuitenkin kieltäytyy naimasta häntä joten mies valitsee nuoremman sisaren, Rojan tulevaksi vaimokseen.

Ihana rakkaustarina siihen asti kun Rishi saa työnsä puolestä käskyn lähteä Kashmiriin auttamaan Intian armeijaa tietokoneidensa kanssa. Siinä vaiheessa astuvat terroristit kuvaan ja kidnappaavat Rishin nuorikkonsa sielmien alta. Siitä alkaa Rojan taistelu vapauttaa miehensä...

Aluksi ajattelin että ihan kiva rakkaustarina tulossa, mutta terroristien tultua kuvaan, elokuva muuttui jännittäväksi ja koko ajan odotti miten siinä tulee käymään. Kokonaisuutena hyvä elokuva vaikka normaalisti vierastan action filmejä ja jännäreitä eritoten. Musiikki oli ihanaa, mutta nimi musiikin takana kertoo paljon, musiikin oli tehnyt A.R. Rahman! Yksi elokuvan musiikillinen helmi -if you are a little bird, I'm your sky (ote laulun sanoista, ei nimestä)...- Chinna Chinna löytyy täältä, kaunis pätkä myös katsella. Ja seuraavassa laulussa oli varsin isänmaallinen sanoma tyylin "Intia on meidän maamme" -> Thamizha.

Lisäksi plussana elokuvalle lasken sen, että se tosiaan näytti intialaiselta. Ihmisetkin näyttivät enemmän intialaisilta kuin nykyään Bollywoodissa (huom. ihonväri, vaatetus jne.). Intialaista maisemaa ja ja ja... Ihan siis katsomisen arvoinen elokuva minun mielestäni. Kesto 2h 19min.

               mic_roja.jpg Roja&Rishi eli               Madhubala&Arwind Swamy

Vaikkei tämä Bollywoodia olekkaan, niin laitan kuitenkin BWkategoriaan, intialaista elokuvaa jokatapauksessa.