29.01.08

Agra & Taj Mahal

1296680.jpg

Huomasin selatessani alkuperäistä matkapäiväkirjaa, että olen vahingossa huomaamattani jättänyt kirjoittamatta Delhistä semmoista mitä kuitenkin kirjaani olin rustannut... Huoh, en jaksaisi nyt alkaa korjaamaan jo kirjoitettuja textejä, mutta jos innostun, niin saatan nekin jossain vaiheessa siirtää tänne. Jahka nyt saan ensin kokonaisuuden kirjoitettua, katsotaan mitä tuleman pitää...

1296662.jpg    Punaista linnaketta Agrassa, tänne poika vangitsi isänsä joka suunnitteli rakentavansa toisen Taj Mahalin, mustan. Poika mietti, ettei moinen tuhlaus tulisi kyseeseenkään...

Sitten kyseiseen päivään eli tiistaihin 29.01.08. Aamulla kello 6.45 oli kuskimme odottamassa meitä hotellin edessä. Oli aika suunnata Taj Mahaliin, se kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa heti aamulla kun ovet aukeavat, silloin siellä ei ole vielä liikaa turisteja ja auringon noustessa se on todella hurmaava.

1296663.jpg   Vasemmalla kuskimme Baldvinter ja oikealla Mr. Khan, opas.

1296664.jpg   Vasemmalla nyt Rens, ja minä yritän näyttää kiinnostuneelta (siinä kuitenkaan kovin hyvin onnistumatta... paleltaa)

Tällä kertaa otimme myös oppaan mukaan ja hänkin saapui autolle, intialaiseen tapaan jonkun verran myöhässä...  Oppaamme oli aivan yli-innostunut Intian historian maisteri, esitteli itsensä Mr. Khaniksi. Innostus oli aiheeseen niin valtavaa, että mua hirvitti. Tietoa tuli liiankin kanssa ja mun oli pakko sanoa etten pysty moista määrää asiaa sisäistämään muutamassa minuutissa. Sitäpaitsi olenhan onneksi itsekkin lukenut Tajista jonkun verran eli se vähän helpotti seuraamisessa. Mutta siinä vaiheessa kun lueteltiin jonkun veljenpoikien monia nimiä, minä annoin vähän niinkuin periksi ja seurailin elämää ympärilläni omatoimisesti. Aina välillä kuitenkin kysyin jotain etten antaisi itsestäni oppaallemme huonoa kuvaa ;o) Kiinnostunut turisti...

1296677.jpg   Tässä ollaan ostettu liput sisään alueelle. Turistit maksaa 750Rs (n.13€) ja intialaiset 20Rs (35centtiä) (onko tämäkin jonkinlaista rasismia ;op  ) Turistit sai kyllä tolla rahalla vesipullon lipputiskiltä, sitä ei annettu intialaisille. Oli siinä vesipullolla hintaa... Tajin porttin sisäpuolelle ei saa viedä mitään ylimääräistä mukanaan, kassit koolataan ja ruuat, juomat ja tupakointivehkeet otetaan talteen. Sinisten shermien takana tarkastettiin naiset ja miehiä koplattiin ihan avoimesti, mitä löytyi Penan taskusta???

Harmi että keli oli tällä kertaa todella sumuinen, Taj ei nyt näyttäytynyt ihan yhtä hohtavana kuin viime vuoden helmikuisena ja aurinkoisena aamuna. Mutta hieno se oli nähdä näin erilaisessakin valossa. Olin ottanut Churidarin (salwar kameez) kotoota mukaan ajatellen juuri Tajin vierailua ja siellä otettavia ammattilaiskuvaajan valokuvia. Pettymyksekseni en sitä voinut käyttää, sillä olisin varmaan jähmettynyt koleudesta paikoilleni...  Vaikka aamu oli kylmä, eikä toivoakaan pukeutua niin "kesäisesti", en antanut sen vaikuttaa mielentilaani.

1296685.jpg   On ollut väkertämistä...

Tajia ihailtiin ja sen ulkopuolella, sekä sisällä vilisti monenlaista kulkijaa (eläimistä puhe tällä kertaa). Ulkopuolella aidoilla hyppeli kymmeniä apinoita, kulkukoiria oli vaikka millä mitalla ja sisällä törmäsin ensimmäistä kertaa elämässäni ihan live mangusteihin. Olivat piruvie niin vikkeliä, ettei niitä kerinnyt metsästämään kameran linssin eteen...  Ihme kyllä kissoja ei näkynyt lainkaan.

1296670.jpg   Näitä riitti, vekkuleita!

1296674.jpg   Voi toista...

1296702.jpg...ja kolmatta... ja ja ja...

1296693.jpg   Onhan se hieno, on on

1296683.jpg  Niin mitenpäin se sitten meneekään? Tanssiiko mies vaimonsa kämmenellä vai päinvastoin...?

1296698.jpg

Muutama tunti Tajia ihailtua suuntasimme marmorinpuunaus kouluun. Siis paikkaan, jossa pikkupojat sormet verillä opettelivat miten marmoria käsitellään, jotta siitä saadaan kaunista rakennus- ja sisustustarviketta. Oli aivan ihania marmorisia pöytätasoja vaikka millaisin koristein, tonnilla (siis euroissa) ois saanu jo ison ja hienon pöydän kotiin. Painoi varmaan miljoonia, mitenhän sen ois roudannu mukanaan? Ostin valkoisen marmorisen norsun, aivan ihana. Se vaan oli pakko saada.

Iltapäivällä haettiin matkalaukut hotellista ja aloitettiin matkaamaan kohti Jaipuria. Hitaasti, mutta varmasti. Perille päästiin illalla seitsemän hujakoilla. Mutta siitä kerron lisää seuraavassa matkapäiväkirjan postauksessa.