KISSA-AGILITY

Agility - merkitsee ketteryyttä, notkeutta, reippautta, joita yleensä kaikilta kissoilta löytyy. Reippautta tosin iän karttuessa voi olla vähemmän. Kyseessä on siis nuorten laji.

Jos reippautta on liiankin kanssa, sallitaan kissanmintun käyttö.
Kissa-agilityssä on tärkeää, ettei osallistuja eikä hänen ihmisavustajansakaan ole tosikkoja.

Kissa-Agilitya harrastetaan joko pöydällä tai lattialla.
Esteinä lattialla käytetään puomi-, rengas-, putki-, hyppy-, muuri- ja alitusestettä. Lattiaesteillä treenataan kun kissa on yli vuoden ikäinen. Pöytäesteinä käytetään hyppy-, -putki, -alitus ja rengasestettä. Pöytäesteillä aloitetaan nuoremman agi-kissan kanssa.

Kissalle annetaan kaksi minuuttia aikaa suoriutua radasta.

Kilpailijat ovat usein luonteeltaan melko ailahtelevia, säännöt on laadittu jossain määrin joustaviksi. Radan saa aloittaa kummasta päästä tahansa. Jos kilpailija ei halua jostakin syystä mennä rengasesteen läpi, hyväksytään myös esteen ylitys tai alitus. Kunhan este suoritetaan jollakin tavalla.

Miten kissa voi osallistua kisaan?

Maksamalla yhdistyksen jäsenmaksun 10 euroa/vuosi sekä rokottamalla kissansa sekä kissaflunssa- että kissaruttorokotuksella.
Rotukissanäyttelyissä käyvät kissat pääsevät kisaamaan ilmaiseksi, kun ovat jo jonkin SRK:n alaisen yhdistyksen jäseniä.
Toki kaikissa rotukissanäyttelyissä ei ole agility-kisaa. Tänä vuonna olimme tammikuussa Lahdessa, huhtikuussa Turussa, Toukokuussa Tampereella, elokuussa Hesassa ja elokuussa Vantaalla. Seuraava agi-esittely on Lahdessa 27.9.-28.9. Luomumessuilla. Kisaa siellä ei pidetä vain voi nähdä muutamia kissoja radalla. Jaamme esitteitä ja kissanruokaa sekä myymme agility-houkutteluhuiskia. Tervetuloa!

Miten siihen pitää valmistautua?

Jos kissa on luonteeltaan eloisa ei tarvitse valmistautua mitenkään, agi-kissalla pitää olla sellainen pääkoppa, joka kestää ihmishälinän ja upeasta suorituksesta aiheutuvat aplodit. Hyvä koti agi-kissa ei ole välttämättä tee mitään yleisön edessä kisassa, kun ramppikuume ja pelko iskee. Näin on käynyt monelle. Jos kissa on arka ei kisasta tule mitään silloin kannattaa jatkaa kotona ja harrastaa vain kotona. Valmistautua voi treenamalla kotona omia esteitä ja kokeilemalla eri houkutteluvälineitä: huiskaa, kuivamuonaa, hiusharjaa, kampaa, tiskiharjaa, kärpäslätkää, kinkkusuikaleita jne...Hae niin kauan oikeaa houkutteluvälinettä että saat kissasi pomppimaan kotona innosta sen jonkin välineen tai ruuan nähdessään.

Missä kunnossa kissan pitää olla?

Kissan tulee olla terve ja rokotettu kuten yllä onkin jo mainittu. Kissa jota on kohdeltu kaltoin niin siitä ei ikinä tule agi-kissa poikkeuksena löytöeläinhoitolasta noudetuta erikoistapaukset jotka kiitollisena uudesta kodistaan tekevät uudessa onnistuneessa kodissaan ja muuallakin ihan mitä vaan emäntä käskee tai toivoo. Hyvää liikuntaahan tämä on varsinkin sisäkissalle!

Onko rodulla väliä?

Kaikki rodut ja kaikki maatiasikissat käyvät agi-kisoissa. Suomen Agility Kissat ry:n sivuilta löydät agi-kisojen tulokset ja sieltä näet ne rodut jotka eniten ovat kisaileet. Kuitenkin voisin mainita muutaman huippurodun: turkkilainen angora(esiintyjäkissa), itämainen(nopea agi-kisassa), norjalainen metsäkissa ja maine coon(tarvii agilitya tekemisen puutteeseensa sisäkissana ollessaan ja rotukissoja ei ulkokissoiksi myydäkään), siamilainen ei esteitä mene mutta vastailee mikkiin kun jotain kysytään eli on myös esiintyjäkissa, cornish rex(ketterä ja eloisa luonne sopii agilityyn), kotikissa(sopii agilityyn koska on tottunut meteliin ulkona liikkuessa ja osa esteistä onkin tuttuja luonnosta esim. putkieste ojassa kulkiessaan). Myös Bengalit on aivojumpasta innoissaan.
Melkein kaikki rodut ovat osallistuneet agikisoihin. Yllämainitut on niitä jotka ovat olleet niitä kisan voittajia tai ainakin ovat olleet 5 nopeimman kissan joukossa.

Suomen Agility Kissat ry

Banira2hp.jpg