Surffailin aikani kuluksi netissä ja löysin kivan sivun Keralasta suomen kielellä. Kerala on Intian länsirannikon eteläisin

osavaltio. Se on lähellä sydäntäni myös siksi, että ole siellä käynyt useita kertoja, aviomieheni on kotoisin sieltä eli aito malayalee [malajali]. Tekstiä kopiopin täältä. Kuvat on itse ottamiani.

Kerala - Jumalan oma maa<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Pääkaupunki

Trivandrum

 

Väestö

n. 32 miljoonaa asukasta

Lentokentät

Trivandrum sekä Cochin

Juna

yhteydet kaikkialta maasta

Kielet

malayalam, englanti

Ilmasto

aurinkoinen ja lämmin

 

Paras ajankohta matkustaa: lokakuusta maaliskuuhun

1020282.jpg  Tässä kyltissä näette miltä malayalamin kieli näyttää kirjoitettuna. Hankalaa, naa?

 

 

 

 

 

Jumalan oma maa Kerala edustaa luonnon kauneutta parhaimmillaan. Maisemat ovat kuin kuvakirjasta kookospalmuineen, aurinkoisine rantoineen ja henkeäsalpaavine tulvaniittyineen. Alue tunnetaan erilaisista pannukakuistaan ja höyrytetyistä riisikakuistaan. Keralassa valmistetaan myös omia alkoholijuomia. Tunnettu kallu tehdään palmusta ja patta charayam on arrakkia. Viimeksi mainittu on erittäin väkevää, ja se nautitaan yleensä maustekurkkujen ja keitettyjen munien kera.

 

Keralan asukkaat ovat dravidiaaneja ja hindulaisuus on pääuskonto.

Paikalliset käsityöläiset ovat kuuluisia maagisista puunkaiverrustaidoistaan.

Ooppera, baletti ja teatteri heräävät henkiin kathakali-tanssimuodossa, joka on syntynyt Keralassa 300 vuotta sitten. Se on yhdistelmä värejä, tanssia, musiikkia, draamaa ja ilmeitä. Kathakali on tehnyt Keralan osavaltiosta erityisen suositun.

Suosittuja vuosittaisia tapahtumia ovat mm. Aranmulan venekilpailut ja regatta Pampa-joella Pathanamthittassa (syyskuun alussa), Palakkadin kaupungin lähistöllä järjestettävä Kalpathy Ratholsavam -festivaali, erittäin koristeellisine kulkueineen, pääpaikkanaan yli 700 vuotta vanha Shivalle pyhitetty Sree Viswanathaswamy -temppeli (marraskuun puolivälissä) sekä 10-päiväinen Thirunakkaran temppelifestivaali elefantteineen ja kathakali-esityksineen (maaliskuun puolessavälissä, lähistöllä Kottayamissa on juna-asema).

Malayattoor-kukkulan laella sijaitseva St. Thomasin pyhäkkö on Vatikaanin pyhäksi julistama paikka. Apostoli Tuomaksen uskotaan viettäneen siellä aikanaan useita päiviä rukoilemassa.

 

Keralan tulvaniityt
Aikoinaan palmujen reunustamat tyynet tulvaniityt palvelivat lähinnä osavaltion kauppareitteinä. Nykyään ne ovat yhdessä alueen järvien kanssa kuuluisa nähtävyys. Näitä sisämaahan muodostuneita vesistöjä yhdistää kanaalien verkosto. Alueen 41 länteen päin virtaavan joen ansiosta tulvaniittyjä riittää lähes 1900 km matkalle. Reittejä on käytetty vuosisatojen ajan varsinkin kookospähkinöiden, kumin, riisin ja mausteiden kuljetukseen. Nykyään vesireitit yhdistävät syrjäiset kylät ja saaret mantereeseen. Matkustaminen "kettuvallamilla" (katettu riisiproomu) on unohtumaton kokemus, jonka voi kruunata nauttimalla auringosta sekä merestä ja sen herkuista Kovalamin rannalla tai risteilemällä aamuvarhaisella Periyarjärvellä, unohtamatta tietenkään kathakali-tanssiteatteria illalla.

Tulvaniityjen mielenkiintoisin alue on Kuttanad, jota kutsutaan Keralan riisikulhoksi. Se on todennäköisesti koko mantereella ainoa paikka, missä viljellään merenpinnan tason alapuolella.

Laajin vesistömuodostelma on Vembanad Lake, joka on yhteydessä mereen Cochinin sataman kautta ja läpäisee myös Alappuzhan ja Kottayamin alueet. Ashtamudi Lake peittää kahdeksalla "raajallaan" suuren osan eteläisestä Kollamin alueesta ja on osavaltion toiseksi suurin järvi.

Risteily asuntolaivalla, joita alueella on yli 250, on mukava tapa kokea eloisaa kylätunnelmaa Keralan tulvaniityillä. Laivat on mukavasti sisustettu ja niissä voi maistella paikallisia perinneherkkuja kuten kana- tai kalacurrya.

1020277.jpg   Itse en ole koskaan kuullut tulvaniityistä, mutta backwaterssesta kyllä...

 

Ayurveda-terapia
Kerala on tullut tunnetuksi myös ikivanhasta perinteisestä Ayurvedasta - "elämän tieteestä", jonka historia ulottuu 2000 vuoden taakse ja jota vanhat mestarit tai parantajat ovat siirtäneet sukupolvelta toiselle. Ayurvedan harjoittamisessa on kysymys kehon elinvoiman palauttamisesta. Keralan Ayurveda-keskukset ovat kuuluisia Intiassa ja koko maailmassa.

Ayurvedan opetusten mukaan ihmiskeho koostuu kolmesta peruselämänvoimasta eli doshasta, jotka ovat Vata, Pitta ja Kapha. Hyvän terveyden edellytyksenä on tasapaino näiden kolmen välillä. Epätasapainosta seuraavat terveyden heikkeneminen ja sairastuminen.

Terveys- ja kunto-ohjelmat Ayurveda-hoitoloissa perustuvat öljyhierontoihin, joilla edistetään verenkiertoa, muokataan vartaloa, parannetaan vastustuskykyä, poistetaan kehosta kuona-aineita ja rasvaa jne. Säännöllinen hieronta auttaa torjumaan sairauksia, nuorentamaan kehoa sekä lisäämään pirteyttä ja elinvoimaa.

Ayurveda tarjoaa hoitokeinoja myös esimerkiksi reumaan, halvaantuneisuuteen, ylipainoisuuteen, nuhaan, migreeniin, ennenaikaiseen ikääntymiseen ja ihosairauksiin.

Tunnettuja Ayurveda-keskuksia on mm. Kovalamissa, Kollamissa, Kumarakomissa, Cochinissa ja Munnarissa.